A szabadfelhasználású hitel a megoldás

Nekünk – óra és divatmániásoknak – a szabad felhasználású hitelek a legjobb barátaink, hiszen, ha ki szeretnénk használni a legjobb óra vagy divat akciókat, akkor bármikor hozzá fordulhatunk.

De mi is a szabad felhasználású hitel lényege:
- A legfőbb az, hogy a jelenlegi hazai szabályozás szerint tényleg semmilyen konkrét hitelcélt nem kell megjelölni, ha ilyen hitelt igénylünk.
- A kamatkülönbség néhol csekély, 0,5%/év, máshol viszont jelentős is lehet, a szabadfelhasználású hitel kamata akár évi 5%-al is magasabb lehet.
- A szabadfelhasználású hitel esetében általában alacsonyabb a finanszírozási hányad, azaz ugyanazon ingatlanra lakáscélra többet tud felvenni, mint szabad felhasználású célra.
- A szabadfelhasználású hitel esetében a fedezeti oldalon emiatt előfordulhat olyan eset, hogy megvenni még tudná bankhitelből az adott ingatlant, de szabad felhasználásút nem kapna rá sehol sem, mert az elfogadható fedezetek köre is jóval szűkebb.
- Dokumentációját tekintve a szabad felhasználású jelzáloghitel a legegyszerűbb hitelfajta, hiszen nincsen adásvételi, építési engedély, jellemzően hitelmúlt sem, amit dokumentálni kellene.


A sokféle szabad felhasználású hitel közül kiválasztani a számunkra megfelelőbbet pedig nem egyszerű. Ezárt érdemes hitelfelvétel előtt a szabadfelhasználású hitel kalkulátorokat használni.

- A htelkalkulátor az aktuális banki kondíciók alapján számol, az adatokat legfeljebb 3 munkanaponként ellenőrizzük. A hitelek számos (de nem minden) paraméterét tartalmazza az adatbázis és a beállított hitelösszegre és futamidőre – és egyéb személyre szabási lehetőségek esetén azoknak megfelelően – számolják ki a törlesztőrészletet, kamatot, THM-et és a kezdeti költségeket is.

- A hitelkalkulátor a jövedelem alapján is szűrheti a találatokat. Minden hitelnél megtekinthetőek az akciós feltételek és a kezdeti költségek.

- A személyi hiteleket sorba lehet rendezni az oszlopok (törlesztőrészlet, visszafizetendő, THM) alapján is.

A hitelkalkulátorok valós adatokat tartalmaznak, melyeket a bankok is gyakorta ellenőriznek.